Honor 9i je najnoviji telefon koji se pokreće pod Huawei-ovim online brendom u Indiji. Takođe poznat kao Huawei Mate 10 Lite, Nova 2i i Maigmang 6 u drugim zemljama, to je Huawei-ov prvi telefon sa četiri kamere.

9i / Mate 10 Lite takođe kapitalizira na još jednom trendu na tržištu pametnih telefona – sa većim aspektom ekrana. Istaknuti aspekt ekrana od 18:9 čini Honor 9i jednim od samo nekoliko telefona na marketu koji pružaju 2K ekran za nisku cenu.

Glavni aspekti:

Telo: Unibodi aluminijum
Displej: 5.9-inčni, 2160k1080pk IPS LCD
Čipset: Kirin 659 SoC, 4k Cortek-A53 @ 2.36GHz + 4k Cortek-A53 @ 1,7GHz, Mali-T830 MP2
Memorija: 64 GB memorije (proširuje do 128 GB), 4 GB RAM memorije
Zadnja kamera: primarna 16 megapiksela + senzor dubine od 2 megapiksela, LED blic, 4K video
Prednja kamera: primarna 13 megapiksela + senzor dubine od 2 megapiksela, LED blic, video od 1080p
OS: Android 7.0 + EMUI 5.1
Povezivanje: 4G VoLTE, dual SIM, jednosobni Vi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.1, GPS / GLONASS, microUSB. 3.5mm priključak za slušalice
Baterija: 3340mAh unutrašnja

Nedostaci:

Nema USB-C
Nema NFC-a
Bez brzog punjenja

Budući da je budžetski telefon, 9i je malo ispod čistih specifikacija na papiru.

DIZAJN:

Vizuelno, teško bi ste rekli da je Honor 9i budžetski telefon. Huawei je ukusno odabrao da nema nikakvih logova na prednjoj strani, dajući čist, monolitni izgled. Jedine stvari koje su vredne pominjanja prednje strane displeja su LED dioda sa obaveštenjima, slušalica i dvostruka prednja kamera s leva na desno.

Sa desne strane nalaze se tasteri za kontrolu jačine zvuka koji su lako dostupni i dobro funkcionišu. Takođe sa desne strane nalazi se ležište za SIM karticu koja podržava ili dve nano SIM ili jednu nano SIM i jednu microSD karticu.

Na vrhu je jedan mikrofon, a na dnu je priključak za slušalice, drugi mikrofon, microUSB konektor i jedan zvučnik. Iako smo želeli stereo zvučnike, jedan zvučnik zvuči pristojno i postaje adekvatno glasan.

Na poleđini telefona nalazi se aluminijum, retkost u ovom cenovnom opsegu. Blizu vrha je sistem sa dvostrukim fotoaparatom i sa LED blicem koji razdvaja gornju antenu.

Ispod kamere je senzor za otisak prsta koji je lako dostupan.

U blizini dna su logotipi i oznake, kao i druga antenska linija.

Dok telefon izgleda lepo, nemoguće je da ostane bez otiske prstiju.

 

DISPLEJ:

Honor 9i / Mate 10 Lite ima IPS LCD rezoluciju od 5,9 inča i 2160 x 1080 px rezolucije. Veći aspekt ekrana je prilično zadivljujući na prvom izgledu, i svaki novi korisnik će sigurno biti impresioniran.

Huawei je takođe pametno držao okvir na minimumu, što stvarno daje osećaj držanja ekrana u ruci. 9i nema dovoljno zaobljene ivice skupljih telefona, ali po ovoj ceni to ne predstavlja ikakav problem.

Ekran izgleda prilično lepo u zatvorenom prostoru, sa razumno tačnim, ako ne i najtačnijim bojama. Podrazumevana temperatura boje je malo hladna, ali to se može podesiti iz postavki.

Ipak, to je još uvek lep displej i spektrum boja, i jedan od najboljih u svom cenovnom rasponu.

 

KAMERA:

Honor 9i ima sistem dvostruke kamere na prednjoj strani, kao i na leđima, po čemu je Huawei postao poznat po “prvi telefon sa četiri kamere”. Stvar je u tome da samo dve od njih stvarno fotografišu, a druge dve su senzori dubine za efekat zamućenja pozadine.

Funkcija za blurovanje pozadine na zadnjoj kameri je malo razočaravajuća u odnosu na ostale Huawei telefone sa tom opcijom. Kamera je napravila sjajnu granicu oko objekta i u velikoj meri zamaglila okolinu, čineći osobu ličnom kartom.

Aplikacija za kameru ima drugi način na koji možete prilagoditi “otvore” kamere, koja je radila malo bolje, ali je i dalje nepouzdana.

Takođe, dinamički opseg nije impresivan. U redu je ako je scena pretežno ravna, ali u scenarima visokog kontrasta, senzor će ili označiti glavne detalje ili baciti senke pod autobus. HDR režim jednostavno čini sliku svetlijom.

Ipak, za $278, Honor 9i je dobra opcija i pogodan korak za kupovinu nekih jeftinijih telefona u ovakvom segmentu.

 

ZAKLJUČAK:

Mate 10 Lite je sjajan telefon za mlade i sve one koji nemaju nekih preteranih zahteva kada je u pitanju recimo jak hardver ili ultra moćna kamera. Radi se o telefonu koji, nudi najviše za cenu. Sigurno je da ćete na kineskim sajtovima pronaći neki Xiaomi, OnePlus, Meizu ili totalno nepoznat brend sa možda duplo boljim specifikacijama na papiru po istoj ceni i reći da Mate 10 Lite nema smisla.