Root pruža pristup sistemskoj facsikli, odnosno pristup sistemskim datotekama. Ako je Android uređaj otključan, odnosno root-ovan, onda korisnik imate pristup svim sistemskim datotekama u svojstvu administratora.

Ali, to ništa ne govori i ne objašnjava šta root može da donese. Da li dobro ili loše?

Prednosti

Instaliranje aplikacija koje mogu pristupiti sistemskim fajlovima i na taj način ubrzati telefon, uklanjanje sistemskih (preinstaliranih) aplikacija koje ne koristite, modifikacija korisničkog izgleda, instaliranje custom recovery-a, korišćenje aplikacija koje zahtevaju root i još mnogo toga!

Nedostaci

Gubitak garancije i mogućnost se sistem obori nepravilnim korišćenjem aplikacije koja zahteva root.

Postoji mnogo aplikacija koje zahtevaju root, a doprinose mnogo boljem radu Android-a. Ne samo radu, već i optimizaciji samog korisničkog izgleda, što je veoma bitno jer olakšava kretanje kroz Android platformu. Neke od korisnih aplikacija su Titanium BackUp, xPosed Installer, Tasker i još mnogo sličnih.

[fusion_separator style_type=”single solid” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”#ff9800″ top_margin=”” bottom_margin=”” border_size=”3″ icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center”][/fusion_separator]
Sada pošto smo prošli uvodni deo i time ste sigurni da ste već dugogodišnji korisnik Androida i da prihvatete rizike koji slede, želimo da Vam pokažemo kako najlakse možete Rootovati Vaš telefon za samo par minuta bez Adware i Spyware programa kao što su kingoroot i slični.

Morate uraditi sledeće

  • Morate imati memorijsku karticu.
  • Vaš uređaj može biti Honor ili Huawei sa Android 7.0 i Emui 5.0-5.1. (Za starije verzije Androida koristite google da nađete pogodan TWRP)
  • Sledeći korak je da morate otključati Vaš bootloader na Huawei uređaju Klikom ovde!
  • Nakon što ste otključali bootloader, potrebno je da instalirate TWRP. Tutorijal za instaliranje TWRP možete videti OVDE.

Početak Rootovanja

  • Isključite telefon i prebacite se u TWRP recovery dužim pritiskom na sledeću kombinaciju tastera, u isto vreme: taster za uključivanje telefona + taster za pojačavanje/smanjivanje tona telefona.
  • Preko USB-a skinite Magisk v14.0 ili SuperSU (ali više se ne ažurira SuperSU) kao .zip datoteku i stavite na memorijskoj kartici.
  • Kliknite na dugme “Install” i nađite Vas fajl Magisk v14.0.zip ili SuperSU.zip, prevucite na desnu stranu ekrana i pokrenite flešovanje.
  • Nakon toga, Kliknite na Reboot, nakon toga Vaš telefon je uspešno rootovan i pojaviće Vam se u meniju ikonica Magisk Manager koja Vam služi kao Root manager.